Hond en kat

  • by:
  • november 5, 2018
  • Category: AMCRA sensibiliseert

AMCRA en SAVAB-Flanders sensibiliseren dierenartsen en eigenaars van gezelschapsdieren!


“Heeft mijn hond geen antibiotica nodig?”; “De vorige keer hebben die pilletjes heel goed geholpen. Kunt u dat opnieuw geven?”; “Ik denk dat mijn kat het best antibiotica kan krijgen!”. Dierenartsen kunnen tijdens het consult nogal wat druk ervaren van de eigenaar van hond of kat om antibiotica te gebruiken bij de behandeling van hun zieke viervoeter. Dierenartsen weten nochtans vanuit hun opgebouwde kennis en ervaring het best wanneer antibiotica aangewezen zijn.

Om deze druk, die leidt tot onnodig of ongepast gebruik van antibiotica, op dierenartsen te verminderen, werd door AMCRA en SAVAB-Flanders een informatieve brochure ontwikkeld “Antibiotica: baat het niet, dan schaadt het wel!”. De folder werd geïnspireerd op een gelijkaardig initiatief vanuit de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht om de dierenarts te ondersteunen in zijn pleidooi aan de diereigenaar, over wanneer wel of niet antibiotica nodig zijn. Deze brochure kan ook in de wachtzaal uitgestald worden en kan meegegeven worden aan de eigenaar van hond en kat.

Wenst u graag de brochures bij u in de praktijk te gebruiken? Stuur dan een e-mail naar info@amcra.be en geef ons uw adresgegevens door. Wij bezorgen u dit alles kosteloos.


Het probleem is niet enkel gekend bij dierenartsen binnen België, maar wordt ook buiten onze landgrenzen als een reële bedreiging beschouwd voor een duurzaam antibioticabeleid bij gezelschapsdieren. Door de ‘Federation of European Companion Animal Veterinary Associations’ (FECAVA) en de ‘Federation of Veterinarians of Europe’ (FVE) werd een poster gemaakt voor de eigenaren van gezelschapsdieren. De poster beschrijft het belang van een verantwoord gebruik van antibiotica en hoe infecties voorkomen kunnen worden. SAVAB-Flanders zorgde voor een vertaling van de poster naar het Nederlands en AMCRA hielp om de verspreiding bij dierenartsen voor gezelschapsdieren in Vlaanderen mogelijk te maken. De poster is beschikbaar in posterformaat (A3) en kan opgehangen worden in uw praktijk. 

Wenst u graag een poster bij u in de praktijk te gebruiken? Stuur dan een e-mail naar info@amcra.be  en geef ons uw adresgegevens door. Wij bezorgen u dit alles kosteloos.