Nieuws

Nieuws

  • by:
  • september 12, 2019
  • Category: Biocheck UGent

UGent lanceert Biocheck voor leghennen


Na de Biocheck.UGent Varken en Pluimvee, en eerder dit jaar de Biocheck Rundvee, is er nu ook een Biocheck.UGent Leghennen beschikbaar! Deze werd ontwikkeld binnen de eenheid Veterinaire Epidemiologie van de Universiteit Gent. De online vragenlijst werd samengesteld op basis van de verschillende bioveiligheidsrisico’s verbonden aan dit productiesysteem en beoordeeld door een team van experten. Op deze manier garanderen we een onafhankelijke meting van de bioveiligheid. Met deze tool kan nu ook de bioveiligheid op leghennenbedrijven gemeten worden.

Toegang tot de website http://www.biocheck.ugent.be en de vragenlijst is zoals steeds gratis en te gebruiken voor zowel veehouder, dierenarts, adviseurs en eender wie interesse heeft. Momenteel is de vragenlijst beschikbaar in het Engels, maar binnenkort zal deze ook in het Nederlands beschikbaar komen.

De vragenlijst is, zoals bij de andere diersoorten, onderverdeeld in de categorieën externe en interne bioveiligheid. Beide zijn nog eens onderverdeeld in verschillende subcategorieën (10 voor extern, 4 voor intern) van telkens 2 tot 13 vragen. Iedere subcategorie alsook iedere vraag krijgt een eigen gewicht in functie van het belang voor de ziekteverspreiding.

Eenmaal ingevuld, geeft de vragenlijst u een rapport van het bedrijf. Deze bevat een totaalscore voor bioveiligheid, een score voor interne en externe bioveiligheid en een score voor elke subcategorie. Wanneer er van een land meer dan 40 vragenlijsten worden ingevoerd, zal ook een landelijk gemiddelde op elk rapport beschikbaar komen. Op deze manier kan u uw bedrijf vergelijken met andere bedrijven binnen een land.

Met ondertussen meer dan 12.000 ingevoerde vragenlijsten blijft biocheck.ugent meer dan ooit de referentie in bioveiligheid in de dierlijke productie.

 

Meer info? Wenst u wat meer uitleg over een Biocheck.UGent audit op uw bedrijf?

Contacteer Prof. Dr. Jeroen Dewulf   

Bron: Nieuwsbrief Biocheck.Ugent