Recent Nieuws

Recent Nieuws

  • by:
  • mei 8, 2025
  • Category: ESUAvet rapport

Nieuw rapport ESUAvet over verkoop van antibiotica in de EU


Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) volgt de consumptie van antibiotica bij dieren al meer dan tien jaar op met het ESVAC-project. Hoewel het over een vrijwillige deelname ging, groeide deze in de loop der jaren van 9 naar 31 Europese landen. Aangezien bij Verordening (EU) 2019/6 een wettelijk kader is ingevoerd voor het verzamelen van gegevens over antibiotica die bij dieren worden gebruikt in de EU, werd het ESVAC-project in november 2023 afgesloten. Recent werd het eerste ESUAvet-rapport gepubliceerd, met gegevens over het verkoopvolume én het gebruik van veterinaire antibiotica bij dieren.

Als gevolg van methodologische verschillen kunnen de verkoopgegevens getoond in de eerdere ESVAC-rapporten niet vergeleken worden met de verkoopgegevens die in het ESUAvet-rapport getoond worden. De EU-doelstelling van 50% reductie in de verkoop van antibiotica bij dieren in de EU tussen 2018 en 2030 wordt wel opgenomen in het nieuwe rapport, en in het bijzonder voor deze doelstelling kunnen evoluties sinds 2018 wel verder opgevolgd worden. In 2023 werden 25,2% minder antibiotica verkocht in de EU ten opzichte van 2018. Verder wordt er ook benadrukt dat het niet wenselijk is om basis van de gerapporteerde resultaten landen te vergelijken. Er dient namelijk rekening gehouden te worden met verschillen in de samenstelling van dierpopulaties, de beschikbaarheid van producten met antibiotica  in de EU-landen en andere factoren zoals ziekte-incidentie en -uitbraken, soorten dierproductiesystemen, nationale wetgeving en actieplannen.

Dit ESUAvet-rapport publiceert naast verkoopgegevens van antibiotica, voor het eerst ook gebruiksdata van antibiotica bij rundvee, varkens, kippen en kalkoenen in alle EU-landen. Niet alle landen verstrekten het EMA gebruiksgegevens voor elk van deze vier diersoorten, en sommige rapporteerden geen gegevens op categorieniveau voor 2023. Als gevolg hiervan zijn de gebruiksgegevens voor 2023 op EU-niveau niet volledig en dus niet representatief voor het werkelijke gebruik. Daarom wordt in het gedeelte over de gebruiksgegevens voor 2023 alleen een beschrijving gegeven van de gegevens die landen bij het EMA hebben ingediend en wordt er geen kwantitatieve analyse van de gegevens gegeven. België verzamelt reeds antibioticagebruiksgegevens bij varkens, vleeskalveren, vleeskippen en leghennen sinds 2017. Voor alle pluimvee van de soort kip en kalkoen, en voor rundvee is de datacollectie verplicht sinds augustus 2023 (gewijzigde KB van 21 juli 2016). Ook België leverde dus voor het eerste collectiejaar 2023 een onvolledige dataset aan het EMA aan.

Voor resultaten over de verkoop en het gebruik van antibiotica bij dieren in België en evoluties hierin kunnen de nationale resultaten geraadpleegd worden, gepubliceerd in de jaarlijkse BelVet-SAC-rapporten. De gegevens voor 2024 worden binnenkort aangekondigd op het jaarlijkse infomoment, dat georganiseerd wordt op 20 juni 2025. Voor meer info, zie de AMCRA-website.

Het ESUAvet-rapport is hier te vinden.